T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BALIKESİR / SINDIRGI - Atatürk İlkokulu

GÜVENLİ İNTERNET

SORU: ÇOCUĞUNUZU DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?

Cevabınız evet ise; o zaman çocuğunuz için okuyun.

Değerli Anne Babalar,

Çocuklarımızın teknolojinin doğru kullanılması konusunda duyarlı hale getirilmesi, özellikle sizlere ciddi sorumluluklar yüklemektedir. Peki, ailenizin yeni üyesini, çocuğunuzun yeni arkadaşını ne kadar tanıyorsunuz? Unutmayın ki, internet hakkında siz ne kadar çok bilgi sahibi olursanız, çocuğunuzu da o kadar çok bilgilendirebilir ve internette var olan tehlikelerden o kadar çok koruyabilirsiniz. Bu nedenle siz büyüklere, müsaadenizle bazı hatırlatmalar yapmak istiyoruz.

Bilgisayarı mutlaka evinizde ailenizin hep birlikte zaman geçirdiği oturma odanıza koyun. Bu sayede çocuğunuzun internetle ilişkisini kontrol etmeniz çok daha kolay olacaktır. İnterneti ASLA bir çocuk yetiştiricisi olarak düşünmeyin. Size zaman kalması için, çocuğunuzun kendi odasında bilgisayar başında uzun zaman geçirmesine müsaade ettiğinizde çocuğunuza iyilik yapmadığınızı bilin. Sizin bırakacağınız boşluğu internetin dolduracağını unutmayın!

Aile Sözleşmesi Yapın İnternet kullanımı ile ilgili olarak, belirli ve kesin kurallar koyun ve başta kendiniz olmak üzere ailedeki herkesin bu kurallara uyması konusunda kararlı olun. Aile içerisinde, internet kullanımıyla ilgili belirlediğiniz kuralları da içeren bir aile sözleşmesi yapın, ailedeki tüm fertler bu sözleşmeyi imzalasın. Antlaşmayı bilgisayarınızın yakınında görünür bir yere asın.

Çocuğunuzun 
internette kalacağı süreleri karşılıklı anlaşarak belirleyin. Onu dışarıda oyun oynamak, spor yapmak, ailesiyle ve arkadaşlarıyla vakit geçirmek, kitap okumak, müzik dinlemek gibi alternatiflere yönlendirin.

Çocuğunuza zaman ayırmaya özen gösterin, alternatif faaliyetlere mümkünse siz de onunla birlikte iştirak edin ve özellikle tüm aile bireylerinin katıldığı ortamlar oluşturmaya çalışın.“İnternette okuduğunuz, gördüğünüz ve karşılaştığınız her şey doğru değildir” gerçeğini aklınızdan çıkarmayın ve çocuğunuzu mutlaka şu şekilde uyarın: “Şüpheci ol! Karşındaki kişi her zaman kendisini tanıttığı gibi biri olmayabilir. İnternetten edindiğin bilgiler ve görüntüler ise seni yanıltabilir.”

Çocuğunuzla, internette neler yaptığı, kimlerle iletişim halinde olduğu konusunda sürekli konuşun. İnternette karşılaşabileceği olası tehlikelerle ilgili olarak onu uyarın ve bilgilendirin.

Düzenli aralıklarla çocuğunuzun internet aktivitelerini kontrol edin ve herhangi bir sorun ya da sizi rahatsız eden bir durumla karşılaştığınızda, çocuğunuzla bu konuyu, uygun ve çözüm odaklı bir üslupla konuşun.  Şifre ve Kişisel Bilgilerini Paylaşmaması Konusunda çocuğunuzu bilgilendirin! İnternetteki kullanıcı adı, şifreler tüm bilgilerin kendisine ait çok özel ve önemli bilgiler olduğu ve bu bilgileri en yakın arkadaşlarıyla bile olsa kimseyle paylaşmaması gerektiği konusunda çocuğunuzu mutlaka uyarın.

“Çocuğunuzun iyi ve bilinçli bir internet kullanıcısı olması yolunda adım atmak için geç kalmayın” İnternette yaşadığı herhangi bir sorun olduğunda, çocuğunuzun bu durumu sizinle paylaşabileceği konusunda kendisini rahat hissetmesini sağlayın ve bu durumu sizinle paylaştığında ASLA aşırı tepki vermeyin, onunla birlikte çözüm bulmaya çalışın. İnternette karşılaşabileceğiniz uygunsuz içerikli, zararlı ve rahatsız edici siteleri www.ihbarweb.org.tr adresine ya da 0312 582 82 82 no’lu telefona şikâyet edebilirsiniz. Çocuk ve gençler için bilgisayar oyunları, sevilen ve yaygın bir serbest zaman uğraşıdır. Ebeveyn olarak bilgisayar oyunları ile ilgili olarak şu noktalara dikkat edin: Oynadığı oyunlar hakkında onunla konuşun, birlikte siz de oynamaya çalışın. Bu sayede hem oyun hakkında daha fazla bilgi sahibi olur hem de çocuğunuzla vakit geçirmiş olursunuz.  Birlikte oyun oynama süresi kararlaştırıp, onun bu süreye uymasını sağlayın. Oynadığı oyunlardaki yaş sınırlamalarına mutlaka dikkat edin. Oyunları asla eğitim aracı olarak görmeyin.  Çocuğunuzun öğretmenleri ile devamlı olarak diyalog halinde olun. Sizlerden sonra çocuğunuzda meydana gelebilecek ruhsal değişiklikleri en iyi onlar anlayacak ve size yardımcı olacaklardır. Çocuğunuza, tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi, internet kullanımında da kuralların olduğunu ve bu kurallara uyulmadığında belli sorumluluklara maruz kalınabileceği konusunda uyarın ve bunu anladıklarından emin olun.

      ANNE BABALARA TAVSİYELER

       Çocuğunuzun internette kalma süresine ve bilgisayar kullanma süresine mutlaka kısıtlama getiriniz.

      Her konuda olduğu gibi,  bu konuda da ebeveyn olarak çocuklarınıza iyi birer örnek olunuz.

      Bilinçli ve güvenli internet kullanım kurallarını öğreniniz ve uygulayınız.

      Çocuğunuzla ve okul öğretmenleriyle birlikte çocuğunuzun yaşına uygun ve güvenli olan internet sitelerinin adreslerini belirleyiniz.

      Belirlediğiniz sitelerin adreslerini bilgisayarınızın  ´sık kullanılanlar´  bölümüne kaydediniz.  Böylece bu sitelere giriş işlemi daha kolay olacaktır.

      İnternette mümkünse çocuğunuzla birlikte gezininiz.

      Çocuğunuzun internet kullanımını sık sık denetleyiniz.

      Hangi sitelere girdiği,  hangi sohbet ortamlarında bulunduğu konusunda fikir sahibi olunuz. Mümkünse sohbet ortamlarındaki arkadaşlarını tanımaya çalışınız.

      Gerekli güvenlik ve filtreleme programlarını edininiz.

      Çocuğunuza,  size sormadan internet ortamında alış veriş yapmaması gerektiğini, istenilen kredi kart numaraları bilgilerini vermemesini öğretiniz.

      Her şeyden önce çocuğunuzla iyi bir iletişim içinde olunuz. Çocuğunuzun arkadaşları, zevkleri, korkuları, sevdikleri ve sevmedikleri konular hakkında bilgi sahibi olunuz.

      Çocuğunuza, her konuyu sizinle paylaşabileceği güvenini veriniz. Sizin yetersiz kaldığınız konularda uzmanlardan yardım alınız

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 08.12.2023 - Güncelleme: 08.12.2023 21:52 - Görüntülenme: 27
  Beğen | 0  kişi beğendi